07 mars 2008

Recept: Marias (numera näst) bästa bröd

"Maria har just bakat ett bröd som är bland de fem godaste i Europa!"
...sa Dersus kompis till sin tjej när han var i luren häromdagen. Han är nämligen expert på statistik. Vad man än har för en diskussion så kommer det förr eller senare upp ett viftande finger i luften och något i stil med
"...24,75 procent av alla advokater i Spanien..."
och när decimalerna börjar hagla så vet man att han kryddar på lite extra för att ge tyngd åt sina argument. Fast inte alltid, såklart. Ibland får man nog inse att han vet vad han talar om.
  • 50 g jäst
  • 2 tsk salt
  • 1-2 msk honung
  • 6-7 dl fingervarmt vatten
  • 1/2 dl olja
Lös upp jästen med saltet och honungen och tillsätt sedan vattnet och oljan. Använder du torrjäst ska det vara lite varmare (läs på påsen). Här kan man också tillsätta någon krydda, till exempel kummin (min favorit), anis, fänkål, kanel, kardemumma, oregano, vadsomhelst.

I nästa steg är det lite svårt att ge exakta mått. Jag öser i det jag har hemma av till exempel...
  • vetemjöl, grahamsmjöl, rågmjöl, lantbrödsmjöl, dinkelmjöl, etc
  • olika sorters kli (kruska-, vete-, havre-)
  • olika sorters kross (vete-, havre-, råg-)
  • solrosfrön, linfrön, russin, katrinplommon, torkade aprikoser
  • ris, bulgur, annat liknande om du vågar dig på det (fungerar finfint)
Om du använder kross så är det bra att antingen blötlägga det över natten/dagen eller koka gröt på det och låta svalna innan du häller i det. Blanda nu i de lite grövre ingredienser du har valt att ha i ditt bröd. 4-6 dl kan nog vara lagom av olika saker om du räknar in någon annan sorts mjöl än vetemjöl. Till sist är det dags att tillsätta just vetemjölet, som jag alltid brukar ha i åtminstone en 5-6 deciliter av för att brödet ska få bra konstistens. Degen ska vara någorlunda fast, men fortfarande ganska kletig. Ha hellre i för lite mjöl än för mycket och tillsätt mer efter hand. Det skadar aldrig att knåda/arbeta den med sleven ordentligt, men jag tycker att det brukar bli väldigt bra resultat utan att man sliter ut sig.

Låt den jäsa i åtminstone en timme, eller tills den nått ungefär dubbel storlek. Det går också utmärkt att sätta in bunken i kylen och låta degen jäsa över natten (plasta i så fall in den eller sätt på ett lock).

Baka antingen två limpor eller gör 25-30 småbullar. Pudra bara över precis så mycket mjöl på ytan att det går att forma limporna/bullarna och lägg över dem på en bakplåtspappersklädd eller oljad plåt. Skär eller klipp mönster i ytan om du har lust och spraya/skvätt sedan på vatten och täck ytan med något trevligt. Själv föredrar jag rejält med sesamfrön, eftersom de ger en fantastiskt krispig och god skorpa. Klappa in dem lite så sitter de kvar bättre. Det går såklart också bra med andra frön, mjöl eller gryn, grovsalt, etc.

Låt bröden jäsa i 15-20 minuter innan de gräddas i nedre delen av ugnen i 250° i 10 minuter och sedan i 200° i 20 minuter. Båda bröden på samma plåt fungerar fint. Gör du bullar så vill de jäsa lika länge ungefär och sedan bakar du dem i mitten av ugnen i 250° i cirka 15 minuter eller tills de blivit gyllenbruna.

Låt bröden svalna lite innan du skär upp dem och sedan ... NJUT!

Etiketter: , , ,

2 kommentarer:

Anonymous Anonym sa...

hej bröd proffset, nu ska vi se om det funkar...

7 mars 2008 kl. 19:35  
Blogger Maria sa...

Jamensedär! Nu har du inga ursäkter längre - det är bara att sätta igång och jäsa degar. Vi kan baka tillsammans när du kommer hit. När blir det egentligen? ;-)

9 mars 2008 kl. 03:15  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida