05 maj 2008

Recept: Frijoles negros a lo cubano

På tal om det så är det ju många som frågar om just de svarta bönorna. Och faktum är att vad kan vara lättare att göra? Man måste bara ha lite tid och en gnutta tålamod. Tänk på att bönor ger gaser, så det kanske inte är den optimala middagsmaten innan eller ens på första dejten!
  • 250 g torkade svarta bönor
  • 1 liter vatten
  • 1-2 lagerblad
  • 1-2 dl rött eller vitt vin (om du har)
  • 2-3 buljongtärningar (grönsaks-, kött- eller höns-)
  • 1 stor paprika
  • 1 stor lök
  • 3 klyftor vitlök
  • kummin (kubanerna tar spiskummin, jag tycker bättre om brödvarianten)
  • olivolja
  • vinäger
  • socker
Lägg bönorna i blöt i 12-15 timmar (inte livsnödvändigt, men minskar koktiden betydligt). Slå inte ut blötläggningsvattnet utan koka bönorna i detsamma, tillsammans med lagerbladen i cirka 1,5-2 timmar tills de har mjuknat väsentligt. Håll gärna ett litet öga på dem så att de inte kokar torrt - de absorberar ganska mycket vätska - och häll på lite extra om det behövs.

Rosta kumminen i torr stekpanna tills den börjar avge ljuva dofter. Hacka paprika, lök och vitlök relativt smått och fräs i lite olja tillsammans med kumminen tills det hela mjuknar. Häll i fräset i böngrytan tillsammans med buljongtärningarna (och vinet) och koka vidare tills bönorna kokar sönder och det hela börjar tjockna ordentligt (det kan allt ta lite tid). Lägg slutligen i en nypa socker eller två, slatta i en gnutta olivolja och vinäger (gärna balsam-) och smaka av. Börja gärna med bara helt lite vinäger och prova dig fram. Ät bönorna med ris (såklart) och något tillbehör. Och njut.

Etiketter: , ,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida