20 oktober 2008

Recept: Spenatlasagne med getost och pinjenötter

Det går ganska bra med det nya livet. Nygift är jag och återigen nysprungen. Dörren har slagit sig lite, men håller än så länge tjuvarna borta. Palmen ståtar jämte den lilla tv:n. Tvättmaskinen tvättar bra och miljövänligt med nya eco balls. Balkongväxterna frodas, förutom en liten basilika som fått påhälsning av någon som tävlar med oss om att äta upp den och en stor basilika som åtminstone bara vi äter fasligt mycket av.

Häromdagen lagade jag min favoritlasagne och även om jag inte kunde hitta någon creme fraiche (är det inte märkligt?) så blev den nästan lika god som alltid.

Tomatsås:
  • 1 gul lök
  • vitlök
  • 2 burkar tomater (ca 800g)
  • 2 buljongtärningar
  • balsamvinäger
  • socker
  • örter
Fyllning:
  • 1 kg fryst bladspenat (eller hackad för den delen)
  • 1 rulle getost
  • (ev någon form av bönor, t ex kidneybönor)
  • pinjenötter
Topping:
  • 5 dl creme fraiche
  • riven ost
  • lasagneplattor
Hacka löken fint och fräs i lite olja tills den mjuknar. Pressa i vitlöken och låt den svettas med lite. Häll på tomaterna och lägg i buljongtärningarna och låt gärna koka ihop länge och väl, cirka 30 minuter. Slå i en liten skvätt vinäger och lägg i en nypa socker eller två. Ös gärna på med (färska) örter.

Tina spenaten. Skiva getosten tunt. Slå lite tomatsås i botten och täck med lasagneplattor. Lägg hälften av spenaten på plattorna och bred lite tomatsås över den. Täck med plattor. Lägg tomatsås på plattorna och fördela getosten (och bönorna) över dem. Täck återigen med plattor. Avsluta med ytterligare ett lager med resten av spenaten och lite tomatsås och täck med lasagneplattor. Häll resten av tomatsåsen över plattorna.

Blanda samman creme fraiche och ost. Rosta pinjenötterna i torr stekpanna tills de får lite färg. Bred ut ostblandningen över lasagnen och strö pinjenötterna över. Grädda i ugn i cirka 200° efter anvisningarna på lasagnepaketet (det brukar gå på ungefär en halvtimme). Ringla eventuellt lite acaciahonung över den färdiga lasagnen och servera den med en riktigt god sallad. Jag tärnade respektive hackade tomater, rucola och basilika fint och pressade över lime och slog på lite vitvinsvinäger och olivolja - fantastiskt!

Etiketter: , , ,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida