26 oktober 2008

Recept: Vardagshjälte och fisksoppa som heter duga

Det har slutat droppa nu. Grannen ovanför kom och knackade på och förklarade att hans kylskåp läckte vatten, så nu kan vi andas ut. Lite spänning i tillvaron är det ju aldrig brist på i alla fall. Som i natt när min numera äkta make sprang ner en väskryckare och tog tillbaka stöldbytet som vi sedan återlämnade till den unga tjejen som blev bestulen.

Innan allt drama hann vi få lite finbesök ända från Terrassa. Det var länge sedan jag lagade fisksoppa, så nu var det allt dags igen!

  • 500g lax
  • 300g vit fisk
  • 1 nät musslor (eller 1 pkt frysta)
  • 4 stora tomater
  • 1 fänkål
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 3 dl vitt vin
  • 2 fiskbuljongtärningar
  • persilja
  • matlagningsgrädde
  • 1 lagerblad
  • 1-2 pkt saffran
Börja med att skrubba musslorna rena och rensa bort de som inte stänger sig. Skär fisken i relativt stora tärningar. Finhacka lök och fänkål och fräs i lite olja tillsammans med pressad vitlök tills det blir genomskinligt. Slå på vinet och några deciliter vatten, lägg i buljongtärningarna och koka upp. Tillsätt lagerbladet och saffran efter smak (börja med ett paket och tillsätt mer senare om det behövs). Klipp i hälften av persiljan.

Lägg i musslorna några i taget och koka några minuter tills de öppnar sig och blir genomkokta. De musslor som inte öppnar sig slängs bort. Plocka ur dem efter hand som de blir färdiga och förvara vid sidan om tills vidare.

Nu kan man stoppa i tärnad potatis (och morötter, palsternacka etc) om man vill ha en lite matigare soppa, men den blir ju samtidigt lite vardagligare. Koka rotsakerna mjuka om du väljer att tillsätta dem.

Smaka nu av soppan och tillsätt mer buljong eller saffran om det behövs. Slå på en liten skvätt grädde och tillsätt resten av persiljan. Ta av den kokande soppan från värmen och tillsätt fisken. Låt den ligga i den varma soppan tills den blivit genomkokt och tillsätt slutligen musslorna (jag brukar plocka ur de flesta ur sina skal och bara spara några enstaka som dekoration).

Servera med en klick aioli och ett gott bröd. Jag bakade mitt näst godaste, som jag nu nästan är böjd att återutnämna till det godaste!

Etiketter: , , ,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida