26 mars 2008

En påsk på miljonen

Jag är tillbaka i stan efter en visit på miljonärterritorium. I lördags packade jag ner ett par surdegslimpor i väskan och åkte tillsammans med Dersu och Jorge hem till hans flickvän Alex familj i Ledida, en bit inåt landet.

Det var längesedan jag åt så mycket. Soppa, hare, tårtor, paella, snacks, coca de recapte (något i stil med pizza), bröd, olivolja, olivolja och olivolja. De tre sistnämnda eftersom familjen verkar äga all mark utanför samhället, så långt ögat når och en bit därtill. Då kan man odla nektariner, samla på vapen, föda upp grisar, samla på motorcyklar och pressa sin egen olivolja. Och den är g o d. Brödet gick åt som smör, fast med olja och timjansalt på. Vi fick träffa tjocka släkten och utforska landsbygdens salsascen och äta tills magen stod i fyra hörn.

Dit åker jag gärna igen. Och brödet gick ju hem, så kanske att det kommer en ny inbjudan.

Etiketter: , ,

21 mars 2008

Recept: Kycklingpaj med feta, rosmarin och oliver

Inför helgens överraskningsfest imiterade jag en ljuvlig kycklingpaj som man kan få sig serverad på Orangeriets Kafé på herrgården Hoby Kulle i min gamla uppväxtort tillika byhåla Bräkne-Hoby. Den serveras tillsammans med en majsdressing som jag nog får suga lite på innan jag levererar ett ungefärligt recept. Om jag inte minns fel så var det ungefär majs, olja, vinäger och lite kryddor och så mixa. Kan vara värt ett försök.
  • 3 dl vetemjöl (eller byt ut 1-2 mot grahamsmjöl)
  • 125 g smör
  • 2 msk kallt vatten
Hacka ihop smör och mjöl med en gaffel. Blanda i vattnet och arbeta ihop degen snabbt för att undvika att den blir seg. Tryck ut den i en pajform och förgrädda i 200° i cirka 10 minuter.
  • 2-3 kycklingfiléer
  • 1 gul eller röd lök
  • 1 paket fetaost
  • 1 burk svarta oliver
  • torkad eller färsk rosmarin
  • (färsk spenat)
  • 4 ägg
  • 1 dl mjölk
  • 2,5 dl matlagningsgrädde
  • salt, peppar
Skär kycklingfiléerna i bitar och fräs dem som hastigast på ganska hög värme så att de får lite färg. Salta och peppra. Lägg dem i det förgräddade pajskalet tillsammans med tärnad fetaost, oliver skurna i bitar och fräst hackad gul lök (och fräst spenat). Vispa samman äggen med mjölk och matlagningsgrädde och smaka av med salt och peppar. Häll äggstanningen i pajformen och strö ordentligt med rosmarin över. Mycket. Grädda i 200° i cirka 40 minuter tills äggstanningen har stelnat och det hela har fått lite färg. Ät tillsammans med sallad (och den improviserade majsdressingen) och varför inte en nybakad onsdagsciabatta (som du kan hitta recept på i Martins brödblogg).

Etiketter: , ,

Det bidde inget...

Nähä. Det gick bra tills det skulle bli limpor. Kanske fick den jäsa för länge i tredje omgången - det finns teorier om att degen blir för sur då och tappar sin spänst. Slutsats: man ska inte äta tapas med svenska bekantingar när man har vildjästdeg på jäsning. Slutresultatet blev, kanske också delvis på grund av brådis inför danskväll, platt och degigt. Jaja, bättre lycka nästa gång!

Jag tröstar mig med att en vanlig hederlig rågsurdeg står och puttrar på köksbänken. Trevligt har jag i alla fall haft idag och imorgon blir det kanske en tur till lindyhop-land. Det kan nog vara bra för dansinspirationen. Vi tar ett recept istället. På-ett-ungefär i alla fall!

Etiketter: ,

19 mars 2008

Det bubblar och skummar

Min idé att låta er följa med dagligen i vildjästens utveckling grusades totalt i och med lördagens överraskningsfödelsedagsfest för Dersu och hans goda vän Jorge, samt de efterföljande biverkningarnas inverkan på pigghetsgrad och skriviver.

Till slut lyckades vi som tur var, med många vita lögner och mycket smugglande, att totalt överraska dem båda. Det firades friskt fram till 5-snåret på morgonen och sedan följde ett par dagars konvalescens innan det nu åter är dags att ta tag i olika bestyr, såsom att laga kåldolmar åt suktande svenska vänner tillika middagsgäster, samt att ta tag i ovan nämnda vildjäst som det nu skummar ordentligt om. Ikväll blev den till en surdeg, imorgon ska den matas och på torsdag ska den bli ett Stureby levain om allt går som det är tänkt.

Medan ni får följa med i detta brödexperiment ska ni också få ta del av hemligheten bakom den kycklingpaj jag bakade till festen och lite annat smått och gott. På återseende!

Etiketter: , ,

14 mars 2008

Vildjäst

Nu står det och puttrar i köket, mitt senaste experiment. Inte hade jag då tidigare hört talas om begreppet "vildjäst". Har du? Man blandar hursomhelst russin eller aprikoser med vatten, socker och honung och låter det hela jäsa i några dagar. Och sedan kan man baka det kanske godaste bröd som brödmartin någonsin har bakat!

För övrigt så spelade Kuba mot USA i Miami i uttagningarna till OS nu i veckan. Den glada nyheten är att de lyckades hålla 1-1 (för er som liksom jag inte har koll, så är Kuba inte ett fotbollsland). Den tråkiga nyheten är att efter matchen försvann 7 av spelarna och en av tränarna, så nu har de ett lag som består av endast 11 spelare...

Etiketter: , ,

12 mars 2008

ICA Maxi i all ära, men...

...något jag verkligen gillar med Spanien är att de fortfarande har kvar småbutikskulturen. Nedre planet på så gott som varenda byggnad är fyllt av små affärsidkare av olika slag och i varje kvarter finns en liten bar, en grönsakshörna, en brödbutik och kanske ett litet charkuteri. När man, van vid de svenska stormarknadernas enorma överflöd och breda sortiment, stiger in i en liten ostaffär och dofterna snabbt hittar hem till näsborrarna så inser man att vi verkligen har förlorat något i vår iver att effektivisera.

Det är väl framförallt den personliga kontakten. Att närköpsbutikens personal glatt hälsar på en när man kommer in. Då pratar vi ändå supermercado.

Nackdelar finns såklart. Som alltid. När man ska göra sina livsmedelsinköp kan man inte, som man varit van vid hemma, gå till närmaste stormarknad och plocka på sig allt man behöver. Nehej! Speciellt om man som jag är lite besatt av det här med bak och matlagning så får man jaga runt som en vettvilling för att lyckas skrapa ihop allt man behöver. Fänkål här. Färsk mjölk där. Fetaost där. Linfrön där. Färskjäst å det femte och inte för att tala om övriga bakingredienser.

Den andra kategorin är sånt som jag börjar misstänka att det helt enkelt inte går att få tag på och då pratar vi inte bara typiskt svenska saker. Kakao. Brödkummin. Grovt mjöl. Kardemumma. Gott tuggummi. Det är sådant som jag blir glad om ni tar med när ni kommer på besök!

Kan ju tilläggas att jag importerar bregott för husbehov.

Etiketter: , ,

09 mars 2008

Recept: Mmm som i måntårta

Jäklans migrän. Så gick det med den festnatten som skulle vaka in min prins födelsedag. Jag bakar sålunda en trösttårta! Syndigt kaloririk men därmed också helt oemotståndlig och ett fantastiskt gott alternativ till oss som inte är gräddfantaster.
  • 4 äggvitor
  • 1,25 dl socker
  • 125 g malda mandlar
  • 4 äggulor
  • 2 dl grädde
  • 0,75 dl socker
  • 200 g smör
  • flagad mandel
Vispa äggvitorna till fluffigt skum och vänd sedan ner socker och malda mandlar. Bred ut till två rundlar på smort bakplåtspapper. Grädda i 175° tills de blivit gyllenbruna (kan enligt erfarenhet ta lång tid, men normalt cirka 15 minuter). Koka under tiden upp äggulor, grädde och socker och låt sjuda tills det tjocknat. Klicka i smöret och rör tills allt blivit till en slät kräm. Låt allt svalna och bred sedan ut hälften av krämen på den ena bottnen, lägg den andra på och bred ut resten av krämen överst. Rosta den flagade mandeln på medelvärme i en torr stekpanna och strö över som garnering. Gör gärna tårtan dagen innan så hinner den götta till sig ännu mer innan du avnjuter den!

Etiketter: , , ,

07 mars 2008

Recept: Marias (numera näst) bästa bröd

"Maria har just bakat ett bröd som är bland de fem godaste i Europa!"
...sa Dersus kompis till sin tjej när han var i luren häromdagen. Han är nämligen expert på statistik. Vad man än har för en diskussion så kommer det förr eller senare upp ett viftande finger i luften och något i stil med
"...24,75 procent av alla advokater i Spanien..."
och när decimalerna börjar hagla så vet man att han kryddar på lite extra för att ge tyngd åt sina argument. Fast inte alltid, såklart. Ibland får man nog inse att han vet vad han talar om.
  • 50 g jäst
  • 2 tsk salt
  • 1-2 msk honung
  • 6-7 dl fingervarmt vatten
  • 1/2 dl olja
Lös upp jästen med saltet och honungen och tillsätt sedan vattnet och oljan. Använder du torrjäst ska det vara lite varmare (läs på påsen). Här kan man också tillsätta någon krydda, till exempel kummin (min favorit), anis, fänkål, kanel, kardemumma, oregano, vadsomhelst.

I nästa steg är det lite svårt att ge exakta mått. Jag öser i det jag har hemma av till exempel...
  • vetemjöl, grahamsmjöl, rågmjöl, lantbrödsmjöl, dinkelmjöl, etc
  • olika sorters kli (kruska-, vete-, havre-)
  • olika sorters kross (vete-, havre-, råg-)
  • solrosfrön, linfrön, russin, katrinplommon, torkade aprikoser
  • ris, bulgur, annat liknande om du vågar dig på det (fungerar finfint)
Om du använder kross så är det bra att antingen blötlägga det över natten/dagen eller koka gröt på det och låta svalna innan du häller i det. Blanda nu i de lite grövre ingredienser du har valt att ha i ditt bröd. 4-6 dl kan nog vara lagom av olika saker om du räknar in någon annan sorts mjöl än vetemjöl. Till sist är det dags att tillsätta just vetemjölet, som jag alltid brukar ha i åtminstone en 5-6 deciliter av för att brödet ska få bra konstistens. Degen ska vara någorlunda fast, men fortfarande ganska kletig. Ha hellre i för lite mjöl än för mycket och tillsätt mer efter hand. Det skadar aldrig att knåda/arbeta den med sleven ordentligt, men jag tycker att det brukar bli väldigt bra resultat utan att man sliter ut sig.

Låt den jäsa i åtminstone en timme, eller tills den nått ungefär dubbel storlek. Det går också utmärkt att sätta in bunken i kylen och låta degen jäsa över natten (plasta i så fall in den eller sätt på ett lock).

Baka antingen två limpor eller gör 25-30 småbullar. Pudra bara över precis så mycket mjöl på ytan att det går att forma limporna/bullarna och lägg över dem på en bakplåtspappersklädd eller oljad plåt. Skär eller klipp mönster i ytan om du har lust och spraya/skvätt sedan på vatten och täck ytan med något trevligt. Själv föredrar jag rejält med sesamfrön, eftersom de ger en fantastiskt krispig och god skorpa. Klappa in dem lite så sitter de kvar bättre. Det går såklart också bra med andra frön, mjöl eller gryn, grovsalt, etc.

Låt bröden jäsa i 15-20 minuter innan de gräddas i nedre delen av ugnen i 250° i 10 minuter och sedan i 200° i 20 minuter. Båda bröden på samma plåt fungerar fint. Gör du bullar så vill de jäsa lika länge ungefär och sedan bakar du dem i mitten av ugnen i 250° i cirka 15 minuter eller tills de blivit gyllenbruna.

Låt bröden svalna lite innan du skär upp dem och sedan ... NJUT!

Etiketter: , , ,

06 mars 2008

Små koppar som skänker glädje

Tänk att en liten kopp kan göra en så glad. Det är fantastiskt att sätta sig på kafé och ta en och bara prata och prata på svenska. Och när det ramlar in ett litet mail från en vän som jag gav en till i 30-årspresent. Hon provade den för första gången igår. Sin menskopp.

För den som inte är invigd i denna lilla silikontillverkade hemlighet vill jag gärna tipsa om den eftersom det är ett ypperligt sätt att värna om naturen och samtidigt spara pengar. Dessutom slipper man det ständiga bytandet av tamponger, för så länge man inte blöder floder så räcker det att man tömmer sin kopp morgon och kväll. Jag glömmer nästan att jag har mens. Nästan.

Skaffa en du också på www.menskopp.se!

Etiketter: , ,

05 mars 2008

Surdegslycka, bönesvar och it-nördsvarning

Jaha. Inte nog med att jag har blivit övertalad att skaffa konto på facebook. Nu fick jag dessutom en fix idé att göra en blogg. Medan surdegen jäser i sin burk och de svarta bönorna puttrar i magen spenderar jag alldeles för mycket tid åt att fixa sidan som du har ramlat in på.

Jag är lättövertalad. Och som tur är kan det vara en ganska bra egenskap.

Det kommer väl helt enkelt att handla om livet i största allmänhet. Mitt liv och mina närmaste. För ni ville väl just det? Läsa mer av mig om mig, om jag förstod budskapet rätt. Då kan man ju lika gärna göra det fullt ut!

Dagens rekommendation: baka mer!
Jag har blivit frälst och min största lycka i tillvaron just nu, med undantag av den brune krulltotten som ligger och snusar fridfullt vid min sida, är surdeg. Är det möjligt att jag kan ha missat detta fenomen ända tills nu? Att det är så busenkelt om man bara har lite tålamod, rågmjöl och vatten. Tack, Johan Swanljung, för din fantastiska beskrivning av hur det går till! Den enda, och mycket stora, frustrationen hittills är att limporna ska vila innan man skär upp dem. Ett DYGN ska de små rackarna ligga till sig och under tiden sprider sig den ljuvligaste doft in i minsta lilla vrå i lägenheten. Jag tjuvstartar förstås.

Etiketter: , ,